Allt du behöver veta om batteriet i din iPhone

I den här artikeln har vi sammanfattat information från Apple angående batterierna i iPhone-mobiler samt allmän information om litiumjonbatterier.

Litiumjonbatterier

iPhone-batterier använder litiumjon teknologi som till skillnad från äldre generationer av batteriteknologi laddar snabbare, varar längre och har högre strömtäthet för längre batteriliv i mindre packning. Mer om litiumjonbatterier kan du läsa här.

Så maximerar du batteriprestandan

Det finns två saker du behöver tänka på och skilja på för att förstå bättre hur mobilens batteri fungerar. En av de två är batteriliv (battery life enl. Apple) och den andra är batterilivslängden (battery lifespan enl. Apple). Batterilivet är egentligen tiden som enheten används på innan den behöver laddas igen medan livslängden handlar om självaste batteriet och hur länge batteriet varar innan det behöver bytas ut.

Batteriets livslängd i sig har med dess kemiska ålder att göra som är mycket mer än bara tiden man har använt den. Faktorer som antal laddningar och hur den har hanterats spelar stor roll i hur batteriets livslängd kommer se ut. Apple har presenterat tips som iPhone-användare kan använda för att öka batteriets livslängd som exempelvis att undvika lämna eller ladda iPhone i varma miljöer under längre tid, etc. Vi kommer försöka publicera en artikel om det inom snar framtid. Under tiden har vi lagt upp en artikel om tips och tricks för att öka batterilivet som går att läsas här.

Då blir batterierna kemiskt gamla

Alla batterier har en gräns vid vilken de inte längre uppfyller sitt syfte normalt. Denna gräns innebär att batteriet har blivit kemiskt gammal. Resultatet innebär att batteriet blir försvagat, livslängden blir kort, enheten behöver laddas oftare och eventuellt längre. Batteriet kommer inte att kunna bidra till komponenterna så som det egentligen behöver göra. Olika komponenter i mobiltelefonen behöver få omedelbar kraftleverans vid användning och detta påverkas då batteriet kemiskt föråldras. Ett attribut som påverkar denna omedelbara kraftleveransen är batteriets impedans. Ett batteri med en hög impedans kan misslyckas med att förse systemet med den kraft det behöver. Ett batteris impedans kan ökas om batteriet har en hög kemisk ålder och kan även tillfälligt öka vid låg laddning eller i miljöer med låg temperatur.

När kraften dras från ett batteri som har en hög nivå av impedans kommer batteriets spänning att falla i en högre nivå och elektroniska komponenter behöver en minimal spänning för att fungera rätt. Resultatet kan bli att mobilen, medvetet och väntat, stänger av sig vid lägre strömnivå för systemets skull. Dock blir det omedvetet och oväntat för användaren.

Undvik plötsliga avstängningar

Om du äger en iPhone som har ett kemiskt föråldrad batteri, låg batteriladdning eller vid låga temperaturer kan användaren mer troligt uppleva oväntade avstängningar. I extrema fall kan det ske till och med oftare och mobilen kan bli obrukbar. Apple har genom operativsystemet fått till så att iOS dynamiskt hanterar prestandagränser för att förhindra enheter från att plötsligt stängas av. Den här funktionen fungerar för tillfället endast för Apple och gäller iPhone SE, iPhone 6/6s, 6/6s Plus, 7 och 7 Plus. Vad häller iPhone 8, 8 Plus och iPhone X så finns funktionen med från iOS 12.1 och vad gäller iPhone XS, XS Max och XR så finns funktionen med från och med iOS 13.1.

Prestandahanteraren kontrollerar mobilens temperatur, strömnivå samt impedansen och på så sätt ser till att mobilen fungerar normalt utan att stängas av plötsligt. Vid behov kommer iOS dynamiskt att hantera prestandan av vissa komponenter för att förhindra mobilen från att stängas av. Det kan röra sig om mobilens CPU eller GPU, eller någon annan komponent. Vid värre fall där hanteraren påverkar prestandan mer än vanligt kan användaren exempelvis uppleva att appar startar segare än vanligt, skärmen laggar vid scrolling, lägre volym, kameraljus inte fungerar, etc.


Batterihälsan

Apple har lagt till en ny funktion för iPhone 6 och senare modeller, iOS 11.3 och senare, som visar batterihälsan och ifall batteriet behöverbatterihälsan bytas ut eller ej. Denna funktion kan hittas under Inställningar > Batteri > Batterihälsa. 

Maximal kapacitet för batteriet

Inne i inställningarna under Batterihälsa kan du se batteriets maximala kapacitet, vilket är ett mått på batteriets kapacitet i förhållande till när det var nytt. Ett vanligt batteri är tillverkat för att behålla upp till 80% av sin ursprungliga kapacitet vid 500 fullständiga laddningscykler under normala förhållanden.

iPhone användare har därmed rätt till fri service av defekta batterier inom ett år sedan köpet enligt den ettåriga garantin.

Batteriprestandan är normal

Om batteriet kan ge normal kapacitet för toppbelastningen och prestandahanteringsfunktionerna inte är aktiverade i mobilen kommer du att se följande meddelande:

Ditt batteri stöder för närvarande normal toppbelastning.

Prestandahantering används

Du kommer att se följande meddelande ifall prestandahanteringen används:

Denna iPhone har oväntat stängts av eftersom batteriet inte kunde leverera den ström som krävs vid toppbelastning. Prestandahantering används nu för att förhindra att detta sker igen. Avaktivera …

Observera att om du avaktiverar hanteringen kommer du inte att kunna slå på det igen utan det slås på automatiskt om en oväntad avstängning inträffar.

Batterihälsa okänd

Om batteriet exempelvis är felaktigt monterat eller om det finns en okänd batteridel så kan det bli svårt för iOS att fastställa batteriets hälsa och då kommer du att se följande meddelande:

Denna iPhone kan inte bedöma batteriets hälsa. En auktoriserad Apple-servicepartner kan utföra service på batteriet. Mer om servicealternativ …

Försämrad batterihälsa

Om batteriets hälsa har försämrats betydligt kommer du att kunna läsa ett meddelande om det. Meddelandet anger inte att det finns ett säkerhetsfel och batteriet kan egentligen fortfarande användas men du kommer förmodligen att märka större batteri- och prestandaproblem. Följande meddelande kommer att visas:

Batteriets hälsa är kraftigt försämrad. En auktoriserad Apple-servicepartner kan byta batteriet så att prestanda och kapacitet återskapas. Mer om servicealternativ …

Viktigt batterimeddelande

Följande meddelande kan ses på iPhone XS/XS Max/XR och senare:

Kan inte verifiera att iPhone har ett äkta Apple-batteri. Hälsoinformation är inte tillgänglig för detta batteri. Läs mer …

Detta innebär att batteriet i din iPhone inte kan verifieras.

 

GLÖM INTE ATT FÖLJA OSS PÅ FACEBOOK

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *